Konijnenbout met tartaarsaus

Ingrediënten
  • 1 kilo konijnenbouten
  • 6 eetlepels mais- of andere olie
  • 1/2 bosje zeer fijngehakte peterselie
  • Peper
  • Zout
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 100 gram zachte boter
  • Tartaarsaus (zie recept onder)
  • Worcestersaus
  • Toefjes peterselie

Bereiding

Was de konijnenbouten met lauwwarm water. Verdeel de konijnenbout in 4 stukken van ongeveer gelijke grootte en dep de stukken droog met keukenpapier. Meng een mengsel van de olie, de peterselie, peper en zout en bestrijk het vlees daarmee aan alle zijden. Zet de stukken konijn ten minste 1 uur afgedekt weg op een koele plaats, maar niet in de koelkast.

Maak intussen de tartaarsaus klaas en warm de oven 10 minuten de voordat de marineertiid is verstreken voor. Maak een mengsel van bloem, paneermeel en de helft van de boter. Bestrijk daarmee de stukken konijn en leg deze in de pan of braadslede. Schuif het rooster met de pan of braadslee even onder het midden in de oven (210 graden Celsius). Draai de stukken bout als de kleur goed is en voeg wat boter toe als het braadvet te donker wordt.

Controleer na ruim één uur braden of het vlees gaar is door met een vork in een dik stuk konijn tot op het bot te prikken. Is het vlees nog niet voldoende gaar maar wel goed van kleur, draai dan de oven terug naar 180 graden Celsius.

Neem het gare vlees uit de pan en leg de bouten op een voorverwarmde schotel. Schenk de tartaarsaus over het vlees en houd het gerecht warm in de uitgedraaide oven. Verwarm het braadvet op het fornuis, schenk langs de rand 2 deciliter kokend water in de pan en voeg aan de jus naar smaak worcestersaus en zout toe. Was en droog de peterselie en garneer de schotel, vlak voor het serveren, met toefjes peterselie. Geef de jus er apart bij in een met koken water omgespoelde sauskom.

Tartaarsaus

Ingrediënten
  • 2 eieren
  • 2,5 deciliter maisolie of zonnebloemolie
  • 1/2 middelgrote fijngesnipperde ui
  • 1 eetlepel pikante mosterd
  • 1 theelepel citroensap of kruidenazijn
  • 2 eetlepels zeer fijngehakte peterselie
  • Worcestersaus
  • Peper
  • Zout

Bereiding

Kook de eieren 8 minuten, spoel ze in de zeef onder koud water af en pel de eieren. Klop intussen een saus van de olie, de ui, de mosterd en het citroensap.

Maak de eieren fijn met een vork en wrijf de eieren door de zeef in de saus. Roer daar de peterselie door met naar smaak worcestersaus, peper en zout.

Zet de saus tot het gebruik afgedekt op een koele plaats, maar niet in de koelkast.

For_page_konijnenbout